The road to success is not straight. There’s a curve called failure, a loop called confusion, speed bumps called friends, red lights called enemies, caution lights called family, flats called jobs. But if you have a spare called determination, an engine called perseverance, and a driver called faith, you’ll make it to a place called success.


Saturday, February 25, 2012

my newest look 2012

assalammualaikum readers..
sehat? nani sehat..tp gigi nih dh 2,3 hari buat hal..asyik sakit je
malas nk g klinik dungun..nk tggu blk tmloh
any readers yg x sehat g klinik ok..
jge kesihatan ok..
musim panas nih byk minum air masak
jgn tiru nani..
panas2 g mkn aiskrim.. mn x sakit gigi

ok..lets start with my blog
keinginan nk updte blog mmbuak2 tp xdk cte pun nk bebel kat kat sini
so nani decided nk share my newest look since nani pun lme x jmpe mmbe2 lme an..
korg pun x igt mn dh muka nani an..
well body maintain mcm dlu *tetap gemuk* ^_^
x rajin nk diet slagi xdk pakwe
nani jnji if dh ade bf nti nani kurus kan bdn..

so these my newest pic 2012..
ttup mulot jgn ckp pape.. 
ttup mate if x sudi tgk muka nani
*smua pic koya.. sorry if i annoyed you*
muke nmpk x bpe nak sme atas faktor tudung and cahaya
tp badan..ok xnak cakap

mn x gemuk...org mkn aiskrim batang and cone
nani mkn aiskrim siap bekas utk 4org mkn
*pic bawah aiskrim : garaj kete umah saya*

test camera fon..
hmm 2mp je..hasil pic x lawa
*koya lebih..pada hal nk g bli lunch bungkus je*

*korg tlg abaikan lidah nani tu tau*


kualiti kurang.. #webcam


ok..sy tau sy gemuk..

oh yeah.. dh tgk smua pic latest nani?
ok tau gemuk..heyy jgn buat nani ulang ayt yg sme..
all these pic adalah hasil kekoyaan nani

3 dr 5 pictures ni kat dungun..
betapa my life in dungun sgt bermakna..

^_^ ckup smpai sini..
bce2 jgk entry nani nih..tp jgn lupe solat
assalammualaikum

just to share with all of you.. im really happy today
thanx to him.. 
*heyy nani xyh nk happy sgt,bf org tu..igt skit*

Thursday, February 23, 2012

postview statistic

assalammualaikum..
heyyy guys..
good morning kepada smua yg menyudikan diri utk melawat blog nani ni
those yg ngah drive smbil bce blog nani nih
anda x di undang utk melawat blog nih
*jgn bce smbil drive tahu* #bahaye.. 
*hahaha..ayat koya..mcm mu pemes ngat cik nani oit*

ngah bosan2 td sje tgk statistic postview 
xdk la lme sgt nani dlm dunia blogger ni
sbb nani on Blogger since June 2010
now dh February 2012..
skit je post nani ..ade lah dlm 136 post je yg nani published..
and 54 post yg nani taip je tp x published..

jom tgk statistic post mana paling pemes dlm blog nani nih..

kan kan kan..dh tgk? ni lah sambutan hasil penulisan nani sepanjang nani dlm dunia blogger
nme pun top richest..smua org nk tau kan..
sbb tu lah die pun jd top pageview blog nani..
di tangga kedua pre wedding theme memandangkan rmai org nk wat pre wedding skunk ni kan
dan seterusnye..x sangke post utk MBLAQ yg pendek ciput tu pun rmai yg pageview
gtu lah cte nye.. now spe2 yg blom bce post2 nani yg mjd pilihan hati rmai org
anda smua pun d jmput lah bce post2 kat ats nih


bye.. ckup utk harini.. assalammualaikum..
jgn tinggal solat..kumpul pahala dgn pekara2 sunat
^_^


Wednesday, February 22, 2012

Petua Pelajar Cemerlang - Dr Fadzilah Kamsah

assalammualaikum readers..
helloooo world...
sedang apakah yg anda buat sekarang? 
*ngah read blog saya ea?*
kejap lg nk buat apekah?


okay nani, ckup dgn annoying kamo itu
let read what im going to story about for today




35 Petua Pelajar Cemerlang dari Dr Fadzilah Kamsah


Berikut merupakan petua-petua dan ciri-ciri yang ada pada pelajar cemerlang, dari Dr Fadzilah Kamsah. Pelajar cemerlang akan:
  1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
  2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
    • kita ingat 10% apa yang dibaca
    • kita ingat 20% apa yang didengar
    • kita ingat 50% apa yang didengar & dilihat
    • kita ingat 70% apa yang dicakapkan
    • kita ingat 90% setelah dipraktikkan
  3. Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.
  4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah)
  5. Belajar dalam persekitaran kondusif.
    • pastikan cahaya adalah terang
    • kurangkan gangguan bunyi
    • tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
    • tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
    • kerusi dan meja menghadap kiblat
    • jangan lupa untuk senyum
  6. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
  7. Mengulang kaji menggunakan kaedah 'output learning' iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
  8. Tahu teknik merangsang memori:
    • memasukkan maklumat dalam memori (registration)
    • menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
    • mengingat kembali (recall)
    • menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
  9. Sentiasa awal dan mendahului:
    • persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
    • pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
    • belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
    • untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
  10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
  11. Mempunyai teknik membaca yang betul:
    • duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
    • memberikan tumpuan sepanuhnya
    • menggunakan jari telunjuk untuk membaca
    • menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
  12. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
  13. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
  14. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
  15. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
  16. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
  17. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
  18. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
  19. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
  20. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
  21. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
  22. Tahu petua mengulang kaji:
    • cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
    • siapkan semua 'bekalan' dengan sempurna
    • duduk tegak dikerusi yang selesa
    • baca doa penerang hati
    • baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
    • fikir dan ingat kembali isi utama
    • catat/lakar
    • semak semula ketepatan maklumat
    • ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
    • buat rumusan
    • jawab soalan
    • tampal maklumat yang rumit di dinding
    • baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
  23. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
  24. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
    • jangan makan kepala ikan
    • jangan makan organ dalaman
    • jangan minum semasa makan
    • jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
    • jangan melihat kemaluan
    • banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
    • banyakkan makan kismis, kurma dan madu
    • banyakkan makan kekacang
    • pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
    • jangan makan sehingga terlalu kenyang
    • jangan kencing berdiri
  25. Tahu kemahiran mengingat:
    • tampal nota-nota penting di dinding
    • tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
    • gunakan kaedah akronim
    • reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
    • pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
  26. Cekap mengatur jadual belajar:
    • mempunyai jadual belajar
    • patuh kepada jadual
    • buat jadual yang boleh diikuti
  27. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
  28. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
  29. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
  30. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
  31. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
  32. Pelbagaikan tempat belajar.
  33. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
  34. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
  35. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
    • taat kepada Allah
    • mendirikan sembahyang
    • menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
    • hormati & sayangi guru
    • bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
    • suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
    • membantu rakan yang memerlukan
    • berdoa dan bersyukur kepada Allah
    • sentiasa bertawakal
    • mahir dalam setiap mata pelajaran
Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja




dh bce?i love everything that come from his mouth and mind..full with input right? actually nani looking for this information for myself because mklum lah..dh nk dekat final ni..when i get this information i keep thinking..why not i share it with everyone.. they should know too..you can click on the title to go to the source of this information..ofcoz ni bkn nani yg tulis sndri.. i get it from somewhere lah kan..x salah sharing bnde2 yg baik gini kan..

Monday, February 20, 2012

just smile

assalammualaikum readers =D
a very long long time not see right?
nani really2 sorry bcoz nani sebuk sgt
dh nk abes sem nih mcm2 nk kne buat
test , quiz , assignment smua nk kne buat sblm abes sem kan
nak2 skunk dh last sem *alhamdulillah* hoped ni sem akhir  #insyaallah
sampai x sempat nani nk luangkan mase kat blog nih

ape ape pun dont think to much
just start your day with smile

tiada senyuman yg lebih menawan dr senyuman kanak2


i love this one.. child with his red snow cap
mcm adam g sevani *plakon step up*


yeayy..this is my adam g sevani
sme x nan ndk kecik atas ni? *ade la skit2*

best dancer ever? yupp.. <333


when life changes to be harder, change yourself to be stronger okay


when someone is telling you that you cant do something, dont quit, just smile and say " i will show you"

*eh ni plakon cte bby genius kan?*

your age doesn't make you mature but your actions and your ways do

anyways as all of you know now nani tgh bjinak2 dgn dunia perniagaan secara on9
wlpn dpt tentangan from my dad.. but as i already 21 years old..
i think i will be fine .. and alhamdulillah wlpn byk sgt dugaan
finally stock bawal sulam crown nani dh pun bjaya habes di jual..
tinggal nk tggu customer msuk duit and post je..

bg customer yg x sempat nk bli bawal sulam crown nan nani..
tggu bulan4.. nani try ambk stock bru.. itu pun klu nani ade mse..
sbb perancangan nani pas abes sem nih cuti pnjg nk try kje kat audit firm *berangan lebih*
x kesah lah as tea lady skali pun
sje nk tgk suasana kje as auditor..

pnjg nani bcerita.. sorry ambk mse korg je bce entry nani kali nih
nothing interesting at all.. ^_^ insyaallah ade mse nani jnji nani akan updte byk entry2 yg menarik ok..

assalammualaikum lagi sekali sebagai penutup ..
kite jmpe di lain entry dgn lebih byk cerita2 yg menarik
ok..bye..pesan nani buat smua di luar sne..
jgn tgl solat ok..
sesebuk mn pun kite..
menunaikan solat itu ade lah tanggungjawab wajib kite
dont take it for granted ok.. love you all from nani <3

*confident is probably the sexiest personality trait*


Tuesday, February 7, 2012

bawal sulam crown

salam readers smua
smlm nani bru ambk stock baru utk bawal sulam crown
jemput la tgk if berminat

pilihan warna yg ready stock 
bawal sulam 3D

turquoise, 
light grey,
pink+coklat
shocking grey,
cream.

rm40 INCLUDING postage


cream

shocking grey

turquoise

pink+coklat

light grey

purple

yeah..bg yg berminat blh order sekarang
stock terhad
dpt kan sblm terlambat

murah2..only rm40 after included postage

Monday, February 6, 2012

dreamed bedrooms

salam
hello readers yg kini berada entah d mana 
tenkiu sudi luang mase kat blog ku yg kiut ini *sumpah perasan*

tonight..nani yg dh ngdap lappy selama lebih dr 4jam nih
berjaya korek idea.. finally dpt jgk idea haram jadah sedap nye
its all about ladies bedroom

yeah..dlm entry kali ni nani tonjol kan idea2 yg comel utk anda2 smua design bilik korg
lets z0om .. <3 <3 <3

yg bawah nih .. anak org kaye mmpu la kot..
mcm nani nih mmg x la nk dpt bilik gini an
mungkin ade antra pmpuan lua sne yg ske style2 gedik gini
okeiii..yg ni simple an..nani ske tau.. 
ini juga nani ske.. 
ini ini ini pun pun pun
most of the picture nih..bilik smua mcm lovely lace punye kedai an
mmg nani ske pun bilik kiut miut gini
tp yg bwh nih comel gak.. atmosphere garang skit je dr atas2..smua lebut2 je an
the last 1 nih .. simple pimple utk bilik yg ruang kecik..
lebih fokus kepada efficiency and effectiveness used of space.
even bawah katil pun korg leh letak baju..
xyh nk bli almari besar2 if bilik korg kecik
last but not least..
you need to know all this picture i take from google
sje nk share bilik comel2 kat korg

so pasni mn2 readers yg nk make up bedroom dieorg
hoped this entry can give you some ideas

see you in new entry next time
*solat jgn tgl ok*

Wednesday, February 1, 2012

blackberry bold 4

salam readers..
nani bosan sgt arini

nani nk cte kat sini..
*nani dpt fon bru*
sempena raye cine aritu
*xdk la bru sgt '2mggu' dh pun*

*bkn nk menunjuk* tp bosan
xtau nk watpe..then rse nk updte blog
tp xdk tajuk..then ambk tjuk 'fon baru'

thanx a lot to my dad sbb sudi bli kan fon utk ank pmpuan die nih
*dh 3thn x tukar fon* last pun pas spm dlu

actually nani nk bli n9
tp adik nani plak gatal dh g bli fon tu mse nani kat dungun
xkan dlm 1 fmly smpai 2org kot nk pkai n9..
*xyh jd mcm abg and abah nani* dua2 gune bb bold 3
x berkembang lgsg


oleh sbb itu  nani pun mcm nk bb torch 2
*tgk ian somerholder guna dlm tvd season3*

then rmai gile org x stuju nani nk bli fon nih..
tp nani nk jgk .. ble dh smpai kedai org rmai suh bli bold 4
*tetap nk torch 2 (penangan ian somerholder)*

pastu org kedai tu ckp..
pkai la android .. die tunjuk samsung s2
sbb nani ckp nani nk download byk software dlm fon ni
die ckp android byk software blh download
tergugat gak iman tgk. *camera 8mp*

mule r berbelah bahagi ..trus x tau nk bli ape
finally apabila d pertimbangkan x dapat torch 2 *jnji blackberry*
nani pun bli la bold 4



sepanjang nani gune bold 4 ni
nani rse best jgk fon nih.. not bad for somebdy like me yg mmg duk on9 24/7 
twitter tu penuh nan tweet nani je kot

kwn2 nani yg gune bb tu.. add my bbm k..
mntk je..nti nani bg bbm pin..
*slame ni x prasan pun kwn2 nani rmai pkai bb (especially cikon)*
*opss bbm abah lupe nk add*
<3 my dad so much

spe2 nk bli fon kat temerloh tu..
bg la tau nani.. gune mmbe card nani *dpt murah*
wlpn mmbe card nani .. tp fon nih abah nani yg bayar
klu nani byr kne byr sndri
sggup gune fon lme tu lg 10thn *xnk tukar*


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nani's diet planning

LilySlim Diet days tickers